Working hours of the Japanese clinic: 10.00 - 18.00. We are closed on weekends.

Ilgaamžiškumo paslaptis: Anti-glikacijos receptas No.3 Bokkake-jiru Gohan

Ilgaamžiškumo paslaptis: Anti-glikacijos receptas No.3 Bokkake-jiru Gohan

Dalinamės Japonijos glikacinio streso tyrimų asociacijos nario, profesioriaus Yoshikazu Yonei medicinos ir filosofijos mokslų daktaro, Doshisha universiteto lektoriaus sukurtu receptu senėjimo provencijai ir ilgaamžiškumui.

Kuo ypatingas prof. Yoshikazu Yonei receptas? Receptas sukurtas siekiant mažinti glikacinį stresą - tai biologinis procesas, kurio metu cukraus molekulės, paprastai gliukozė, reaguoja su baltymais ir lipidais organizme. Šis procesas sukelia glikacijos reakcijas, kurios gali pakenkti ląstelių struktūroms ir funkcijoms, kaip pavyzdžiui:

  • Uždegimas: AGEs (liet. pažangūs glikacijos galutiniai produktai) gali skatinti lėtinį uždegimą organizme. Uždegimas yra susijęs su daugeliu lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, artritas ir net kai kurios vėžio formos.
  • Oksidacinis stresas: AGEs gali padidinti oksidacinį stresą, kuris sukelia laisvųjų radikalų kaupimąsi ir oksidacinius pažeidimus ląstelių struktūrose, įskaitant DNR, lipidus ir baltymus. Tai gali prisidėti prie įvairių sveikatos problemų ir senėjimo procesų.
  • Kraujagyslių pažeidimai: AGEs gali prisidėti prie kraujagyslių sienelių pažeidimų ir sutrikdyti kraujotaką. Tai gali padidinti riziką susirgti hipertenzija, ateroskleroze ir kitomis širdies bei kraujagyslių ligomis.
  • Ląstelių senėjimas: AGEs gali sutrikdyti baltymų funkciją ir prisidėti prie ląstelių senėjimo. Tai gali paveikti odos elastingumą, taip pat prisidėti prie kitų senėjimo požymių ir ligų.
  • Nervų sistemos pažeidimai: Kai kurie tyrimai rodo, kad AGEs gali turėti neigiamą poveikį nervų sistemai ir prisidėti prie neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga.

Receptas: Bokkake-jiru Gohan

Ingredientai [2 porcijoms]:

  • Vištienos krūtinėlė 160 g
  • Morkos 60 g
  • Varnalėšos šaknis 40 g
  • Baltasis svogūnas 60 g
  • Špinatai 80 g
  • Keptas tofu 40 g
  • Konjac makaronai 100 g (sveikesnė alternatyva paprastų makaronų, ypatingai maistingi ir mažai kalorijų turintis garnyras) 
  • Ryžiai 320 g
  • Katsuobushi bonito tuno drožlės 2 g
  • Soba padažas 160 g - gaminamas iš sojų padažo, Mirin (saldus ryžių vynas), kuris suteikia saldumo ir Dashi – japoniško sultinio.

Paruošimas:

  1. Supjaustykite morką ir keptą tofu į 1 cm ilgio juosteles, varnalėšos šaknis nuskųskite ir panardinkite į vandenį, kad pašalintumėte kartumą, o baltąjį svogūną supjaustykite plonomis riekelėmis.
  2. Supjaustykite vištieną mažais gabalėliais, konjacą pavirkite, kad pašalintumėte kartumą, ir supjaustykite mažais gabalėliais.
  3. Špinatai turi būti supjaustyti į 3 cm ilgio gabalėlius. Tai padeda užtikrinti, kad jis greitai ir tolygiai iškeptų, išlaikant savo maistingąsias savybes bei švelnų skonį. Šiame procese pjaustymas prisideda prie patiekalų estetinio vaizdo ir tekstūros.
  4. Įpilkite soba padažo ir 240 ml vandens  ir užvirinkite. Į puodą sudėkite morkas, tofu, varnalėšas, svogūną, vištieną ir patroškinkite.
  5. Kai daržovės suminkštės, į puodą reikia įdėti špinatus ir trumpai pavirkite -  tai padės išsaugoti lapų maistingumą ir spalvą, o patiekalui suteiks šviežumo.
  6. Nuimkite puodą nuo ugnies. Į dubenį sudėkite išvirtus ryžius ir ant jų užpilkite ką tik paruoštą troškinį. Pabarstykite Katsuobushi bonito tuno drožles - tai suteikia patiekalui papildomą skonį ir aromatą. Katsuobushi, džiovintas ir smulkintas tunas, puikiai dera su šiuo troškiniu ir papildomai praturtina patiekalo skonį.

Bokkake-jiru yra Fukui regiono tradicinis patiekalas, kuris apima šakniavaisius, tofu, konjac ir daug daržovių, užpilamų ant ryžių. Šios sudedamosios dalys padeda slopinti glikacijos procesus organizme. Be to, konjac skaidulos, turinčios mažai kalorijų, pagerina virškinimą.

Maistinė patiekalo vertė: 581 kcal, 27,4 g baltymų, 16,6 g riebalų, 77,6 g angliavandenių, 5,6 g maistinių skaidulų


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

YOUR CART (0)

No Products in the Cart