Working hours of the Japanese clinic: 10.00 - 18.00. We are closed on weekends.

Ilgaamžiškumo paslaptis: Anti-glikacijos receptas No2. Soba Tsuyu Karštas Puodas su Antiena

Ilgaamžiškumo paslaptis: Anti-glikacijos receptas No2. Soba Tsuyu Karštas Puodas su Antiena

Dalinamės Japonijos glikacinio streso tyrimų asociacijos nario, profesioriaus Yoshikazu Yonei medicinos ir filosofijos mokslų daktaro, Doshisha universiteto lektoriaus sukurtu receptu senėjimo provencijai ir ilgaamžiškumui.

Kuo ypatingas prof. Yoshikazu Yonei receptas? Receptas sukurtas siekiant mažinti glikacinį stresą - tai biologinis procesas, kurio metu cukraus molekulės, paprastai gliukozė, reaguoja su baltymais ir lipidais organizme. Šis procesas sukelia glikacijos reakcijas, kurios gali pakenkti ląstelių struktūroms ir funkcijoms, kaip pavyzdžiui:

  • Uždegimas: AGEs (liet. pažangūs glikacijos galutiniai produktai) gali skatinti lėtinį uždegimą organizme. Uždegimas yra susijęs su daugeliu lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, artritas ir net kai kurios vėžio formos.
  • Oksidacinis stresas: AGEs gali padidinti oksidacinį stresą, kuris sukelia laisvųjų radikalų kaupimąsi ir oksidacinius pažeidimus ląstelių struktūrose, įskaitant DNR, lipidus ir baltymus. Tai gali prisidėti prie įvairių sveikatos problemų ir senėjimo procesų.
  • Kraujagyslių pažeidimai: AGEs gali prisidėti prie kraujagyslių sienelių pažeidimų ir sutrikdyti kraujotaką. Tai gali padidinti riziką susirgti hipertenzija, ateroskleroze ir kitomis širdies bei kraujagyslių ligomis.
  • Ląstelių senėjimas: AGEs gali sutrikdyti baltymų funkciją ir prisidėti prie ląstelių senėjimo. Tai gali paveikti odos elastingumą, taip pat prisidėti prie kitų senėjimo požymių ir ligų.
  • Nervų sistemos pažeidimai: Kai kurie tyrimai rodo, kad AGEs gali turėti neigiamą poveikį nervų sistemai ir prisidėti prie neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga.

Receptas: Soba Tsuyu Karštas Puodas su Antiena

Ingredientai [2 porcijoms]:

  • Antienos mėsa (su oda) 300g
  • Baltas svogūnas 100g
  • Varnalėša - 80 g
  • Maitake grybai 50g
  • Shungiku 100g  – tai valgomosios chrizantemos lapai, kurie plačiai naudojami Japonijos virtuvėje, galima pakeisti špinatais, gražgarstėmis arba petražolėmis, nes jie taip pat turi žalių lapų tekstūrą ir švelnų skonį.
  • Šilkinis tofu 150g
  • Švieži grikiai - 200 g
  • Soba tsuyu 800 g - yra japoniškas padažas, naudojamas kaip padažas arba sriuba su soba (grikių) makaronais. Gaminamas iš sojos padažo, mirino (saldinto ryžių vyno) ir dashi (žuvies ar jūros dumblių sultinio). „Soba tsuyu“ naudojamas tiek šaltų soba makaronų pamirkymui, tiek karštų makaronų sriubai.
  • Svogūnų laiškai 4g
  • Tarkuotas imbieras 10g
  • Yuzu pipirai 4g - japoniškas prieskonis, pagamintas iš yuzu citrusų žievelės, raudonųjų arba žaliųjų čili pipirų ir druskos. Jis pasižymi unikaliu, citrusiniu skoniu ir aštrumu. Mūsų paprasti pipirai, pavyzdžiui, juodieji ar balti, turi aštrų ir šiek tiek žemišką skonį, be citruso poskonio
  • Wasabi (japoniškų krienų pasta iš tūbelės) 4g

 

Paruošimas:

  1. Supjaustykite antienos mėsą maždaug 0,5 cm storio juostelėmis, supjaustykite baltą svogūną 4 cm gabaliukais, o varnalėšą plonais griežinėliais. Pamirkykite varnalėšą vandenyje, kad pašalintumėte kartumą.
  2. Shungiku (petražoles/špinatus) supjaustykite į trečdalius,o maitake grybus ir tofu į lengvai valgomas dalis.
  3. Kepkite antienos mėsą keptuvėje be aliejaus  ant silpnos ugnies, kol išsiskirs riebalai ir mėsa bus gerai iškepta. Padėkite į šalį.
  4. Baltuosius svogūnus paskrudinkite ant stiprios ugnies, kol įgaus auksinę spalvą.
  5. Kai soba sriuba puode įkais, sudėkite keptą antienos mėsą su išsiskyrusiais riebalais, pridėkite tofu, daržoves ir grybus. Virkite, kol ingredientai bus pilnai išvirti.
  6. Perkelkite viską į lėkštę ir mėgaukitės su yuzu pipirais. Pridėkite smulktinų svogūnų laiškų, imbiero ir Wasabi pagal skonį.

Varnalėša, baltas svogūnas ir kiti ingredientai yra turtingi antioksidantais, tačiau grikiai ypatingai turtingi polifenoliais, kurie slopina glikaciją ir pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu. Rekomenduojama vartoti tamsesnius grikius (neapdorotus), kad pasiektumėte geriausio antioksidacinio poveikio.

 

Maistinė patiekalo vertė: 936 kcal, 42,3g baltymų, 48,3g riebalų, 78,7g angliavandenių, 11,4g maistinių skaidulų


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

YOUR CART (0)

No Products in the Cart