Working hours of the Japanese clinic: 10.00 - 18.00. We are closed on weekends.

Ilgaamžiškumo paslaptis: Anti-glikacijos receptas No4. Bara Chirashi Sushi „Su gausybe daržovių ir jūros gėrybių!“

Ilgaamžiškumo paslaptis: Anti-glikacijos receptas No4. Bara Chirashi Sushi „Su gausybe daržovių ir jūros gėrybių!“

Dalinamės Japonijos glikacinio streso tyrimų asociacijos nario, profesioriaus Yoshikazu Yonei medicinos ir filosofijos mokslų daktaro, Doshisha universiteto lektoriaus sukurtu receptu senėjimo provencijai ir ilgaamžiškumui.

Kuo ypatingas prof. Yoshikazu Yonei receptas? Receptas sukurtas siekiant mažinti glikacinį stresą - tai biologinis procesas, kurio metu cukraus molekulės, paprastai gliukozė, reaguoja su baltymais ir lipidais organizme. Šis procesas sukelia glikacijos reakcijas, kurios gali pakenkti ląstelių struktūroms ir funkcijoms, kaip pavyzdžiui:

  • Uždegimas: AGEs (liet. pažangūs glikacijos galutiniai produktai) gali skatinti lėtinį uždegimą organizme. Uždegimas yra susijęs su daugeliu lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, artritas ir net kai kurios vėžio formos.
  • Oksidacinis stresas: AGEs gali padidinti oksidacinį stresą, kuris sukelia laisvųjų radikalų kaupimąsi ir oksidacinius pažeidimus ląstelių struktūrose, įskaitant DNR, lipidus ir baltymus. Tai gali prisidėti prie įvairių sveikatos problemų ir senėjimo procesų.
  • Kraujagyslių pažeidimai: AGEs gali prisidėti prie kraujagyslių sienelių pažeidimų ir sutrikdyti kraujotaką. Tai gali padidinti riziką susirgti hipertenzija, ateroskleroze ir kitomis širdies bei kraujagyslių ligomis.
  • Ląstelių senėjimas: AGEs gali sutrikdyti baltymų funkciją ir prisidėti prie ląstelių senėjimo. Tai gali paveikti odos elastingumą, taip pat prisidėti prie kitų senėjimo požymių ir ligų.
  • Nervų sistemos pažeidimai: Kai kurie tyrimai rodo, kad AGEs gali turėti neigiamą poveikį nervų sistemai ir prisidėti prie neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga.

Receptas: Bara Chirashi Sushi „Su gausybe daržovių ir jūros gėrybių!“

Ingredientai [2 porcijoms]:

  • Suši ryžiai 400g
  • Šitake grybai 40g
  • Morkos 20g
  • Varnalėšos šaknis 20g
  • Vandenyje konservuoti bambuko ūgliai 20g
  • Konjacas 30g
  • Jūros dumbliai (nori) 4g

A sąrašo ingredientai:

  • Suši actas 10g
  • Cukrus 3,6g
  • Druska 0,6g

sąrašo ingredientai:

  • Sojų padažas 36 g
  • Mirinas (saldintas ryžių vynas) 36 g
  • Sake (ryžių vynas) 10 g
  • Cukrus 3 g
Įdarui:
  • Lašiša 60 g
  • Tunas 60 g
  • Krevetės 60 g
  • Ikrai 20 g
  • Tirštas omletas (Atsuyaki tamago): 40 g - gaminamas išplakus kiaušinius su trupučiu cukraus, sojų padažo ir kartais su mirinu (saldintu ryžių vynu). Jis kepamas sluoksniais specialioje kvadratinėje keptuvėje ir po truputį sulankstomas, kad gautųsi storas, daugiasluoksnis omletas.
  • Šparaginiai žirneliai (dar vadinami snieginiais arba cukriniais žirneliais (Kinusaya)): 18 g
  • Lotoso šaknis: 16 g
  • Baltosios sezamo sėklos: 4.8 g

 

 

Paruošimas:

  1. Supjaustykite lašišą, tuną ir tirštą omletą kubeliais apie 1 cm dydžio. Lengvai apvirkite tuną ir lašišą sojos padaže iš B sąrašo.
  2. Paruoškite suši ryžius, sumaišydami juos su actu, cukrumi ir druska iš A sąrašo ir palikite atvėsti.
  3. Smulkiai supjaustykite morką, šitake grybus, bambuko ūglį ir varnalėšos šaknį. Užvirinkite varnalėšos šaknį, kad pašalintumėte kartumą.
  4. Įpilkite prieskonius užvirimui iš B sąrašo į puodą ir virkite ingredientus iš 3 žingsnio. Užvirę, nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
  5. Įmaišykite virtus ingredientus į suši ryžius ir atsargiai sumaišykite. 
  6. Lotoso šaknį supjaustykite plonais griežinėliais, išvirkite acto vandenyje ir pagardinkite šiek tiek cukrumi ir druska.
  7. Šparaginius žirnelius (kinusaya) ir krevetes lengvai pavirkite vebdenyje su druska. Atvėsus, snieginius žirnelius supjaustykite įstrižai. 
  8. Galiausiai, ant suši ryžių  užbarstykite rankomis suplėšytus jūros dumblius (nori) ir patiekite paruoštus ingredientus. 

 

Patarimas: žmonės turi skirtingus skonius ryžių atžvilgiu, ir manau, kad kiekvienas yra išrankus dėl savo pasirinkimų. Kalbant apie suši ryžius, yra būtina naudoti actą. Tačiau kai kurie gali manyti, kad pridėjus acto į ryžius, patiekalas tampa nesveikas. Ar tikrai ilgai japonų mėgstami suši ryžiai yra žalingi sveikatai? Mes tuo nesutinkame. Acto kiekis naudojamas suši ryžiuose, nėra pakankamas, kad padarytų reikšmingą poveikį sveikatai.

Kaip tai atrodo iš gliukozės kiekio kraujyje perspektyvos? Naujausi tyrimai atskleidė, kad suši ryžiai padeda sušvelninti pirmąjį gliukozės kiekio kraujyje šuolį, slopina AGEs (Advanced Glycation End Products) susidarymą ir padėda virškinimui. Be to, actas vaidina vaidmenį maistinių medžiagų įsisavinime, todėl tai puikus pasirinkimas tiek skonio, tiek sveikatos požiūriu.

Japonų maisto kultūroje per daugelį metų sukaupta išmintis, susijusi su skoniu, išvaizda, aromatu, bakterijų augimo slopinimu ir sveikata, yra tikrai nuostabi.

Maistinė patiekalo vertė: 603 Kcal, baltymų: 35.8 g, riabalų 7.5 g, angliavandenių 88.4 g, skaidulų: 4.5 g, vitamino C 17.9 mg


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

YOUR CART (0)

No Products in the Cart